Borderlands. De Romeinse limes

In de eerste eeuw v. Chr. werden de Lage Landen ingenomen door de Romeinen. Althans, een gedeelte ervan. Dwars doorheen wat vandaag Nederland is liep de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. Middels kampen en forten en langs deze grens bewaakten de Romeinen hun nieuw gewonnen gebied. 

Doorheen de geschiedenis zijn grenzen getekend, opgeheven, verplaatst of betwist. Grensgebieden zijn dynamisch en geven op een bepaalde manier betekenis aan het dagdagelijkse leven van de mensen die in de nabijheid ervan wonen. In het atelier Borderlands hebben we, met de Romeinse Limes als casus, de impact van grenzen op het leven van mensen, zowel in het verleden als het heden, onderzocht.

De Neder-Germaanse Limes wordt sinds 2021 tot het Unesco Werelderfgoed gerekend en is daarom ook een zeer interessante casus als het gaat om herbestemming. In dit atelier hebben we bekeken op wat voor manier de Limes terug te vinden is in het huidige landschap en hoe het Romeinse verleden zichtbaar en toegankelijk wordt gemaakt voor het hedendaagse grote publiek.

Atelierweek

Op maandag bezochten we de expo ‘Gent Herbestemt’ van studenten publieksgeschiedenis en de rest van de dag stond in het teken van de voorbereiding voor onze uitstap op dinsdag en woensdag. Op dinsdag vertrokken we ‘s ochtends vroeg naar Utrecht, waar we eerst een lezing kregen van dr. Saskia Stevens over haar onderzoeksproject over de Limes. In de namiddag bezochten we de resten van het Castellum Traiectum onder het Domplein, toegankelijk gemaakt door stichting DOMUnder. Op woensdag trokken we naar twee andere Romeinse forten, Hoge Woerd en Fectio, die op verschillende manieren zichtbaar en toegankelijk zijn gemaakt. Waar bij Hoge Woerd het fort op creatieve wijze is nagemaakt en een museum, café en podium bevat, is de markering van fort Fectio met behulp van lage stenen muren juist heel minimaal gehouden. Dinsdagavond vertrokken we terug naar Gent en op donderdag verwerkten we onze kennis voor de website Herbestemming. We presenteerden ons atelier vrijdag met een poster en een presentatie.

Resultaten

Bekijk onze digi-expo over de Romeinse Limes.

Team

Jonathan Geerinck, Ade Dessein, Kayleigh Waelput, Hilke Kuijken, Tina Morthier, Rune van Laere, Stach Legein, Ward de Turck, Sam Laevers, Jelle Jenquin, Noah Pintelon, Thirza Vandenabeele, Arne Vlerick, Mare Dermaux, Maaike Niemegeerts, Amber Brüsewitz, Dorien Slotman.

Contact: dorien.slotman@ugent.be