Q: Wat is Verleden Week?

Niet zomaar een synoniem voor vorige week, maar de meest memorabele week van het academiejaar! We doen hetzelfde anders: geen lessen, geen Ufora, geen readers en geen papers, maar wel samen het verleden onderzoeken en geschiedenis maken. De laatste dag presenteren we de resultaten op een Historisch Festival. Elke editie zal een eigen thema hebben. In 2019 stond de Machariuswijk centraal tijdens ‘Buren van het Verleden’. In 2022 ontdekten we dan weer de ‘Verborgen Geschiedenissen’ van het Groot Begijnhof te Sint-Amandsberg.

Q: Wat is het thema van Verleden Week 2023?

Herbestemming. Kastelen, kerken, abdijen, gevangenissen, industrie: grootse gebouwen die de tand des tijds lijken te doorstaan. Of toch niet? De laatste jaren komen heringerichte kerken en kloosters steeds vaker in het nieuws en wordt de woningmarkt overspoeld met hippe lofts in oude industriegebouwen. Andere historische bouwwerken worden dan weer aan hun lot overgelaten of met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor moderne alternatieven. Maar wie bepaalt wat er met deze gebouwen gebeurt: de buurtbewoners, gemeente, particulieren of andere? Waarom krijgen sommige gebouwen een nieuwe invulling en anderen niet? Hoe krijgen historische gebouwen opnieuw een plaats in een constant veranderende maatschappij? Om al deze vragen te beantwoorden, zoeken we dit jaar de grenzen op van het herbestemmen!

Q: Waar vindt Verleden Week plaats?

We installeren ons hoofdkwartier dit jaar in de Sint-Pietersabdij. Naast de praktische ruimtes en faciliteiten is het gebouw ook een mooi toonbeeld van herbestemming. Doorheen de eeuwen kent het een bewogen geschiedenis waarin het verschillende functies vervulde, gaande van kerk en abdij tot museum, bibliotheek en zelfs kazerne. Vandaar vertrekken we op excursies en laten we Gent zelfs achterwege om exotischere oorden in België tot daarbuiten te verkennen!

Q: Wanneer vindt Verleden Week plaats?

Verleden Week vindt plaats van 27 tot 31 maart 2023, de week vlak voor de paasvakantie. Alle dagen van zonsopgang tot zonsondergang, of toch van 9u tot 17u.

Q: Waarom moet ik dit jaar een eigen bijdrage leveren?

Net zoals de voorbije edities, draagt de opleiding Geschiedenis het grootste deel van de kosten om voor jou de Verleden Week mogelijk te maken. Doordat we dit jaar uit onze Gentse schulp kruipen en op excursie gaan over heel de Lage landen, komen daar hogere transportkosten, entreegelden tot musea, sites en activiteiten en zelfs overnachtingskosten bij. Wat de concrete kost voor jou betekent, hangt af van de excursies die je kiest, of je zelf een museumpas, fiets, trein- of busabonnement hebt bijvoorbeeld, of je met eigen vervoer naar de bestemming komt. We verrekenen de kosten per persoon binnen het atelier. Jouw inbreng laat ons zo toe om opnieuw boeiende ateliers te organiseren die ongetwijfeld zullen bijdragen aan een onvergetelijke Verleden Week!

Q: Waarom wordt Verleden Week georganiseerd?

Om bevrijd van alle beslommeringen gewoon graag aan geschiedenis te doen, om geschiedenis van achter onze computer te halen, om de schotten tussen (tijd)vakken te doorbreken, om geschiedenis op andere manieren te vertellen, om buiten te komen, om de Belgische geschiedenis te leren kennen, om elkaar weer te leren kennen, om een memorabele week te organiseren, om ons eraan te herinneren waarom we nu ook al weer voor deze opleiding gekozen hebben …

Q: Voor wie is Verleden Week bedoeld?

Voor ons! Voor en door studenten en personeel van de opleiding Geschiedenis. Maar we maken geschiedenis niet alleen: we werken met buurtbewoners, met de erfgoedspelers, met verhalenvertellers en filmmakers, met architecten en andere belanghebbenden. Vrijdagnamiddag vindt er in de Sint-Pietersabdij rondetafelgesprekken plaats voor alle medestudenten en oud-studenten, medewerkers van de vakgroep Geschiedenis, experten en toevallige passanten.

Q: Maar wat doen we dan tijdens Verleden Week?

We hebben een overkoepelend thema, maar werken dat uit in verschillende ateliers. Elk atelier staat voor een aparte uitdaging met andere onderzoeksvragen, bronnen en werkvormen waarvoor studenten en medewerkers diagonaal door de studiejaren en specialismen heen samen werken. Alle ateliers werken toe naar de ontknoping op vrijdagnamiddag. Eind februari kun je intekenen.

Ahja, en tussendoor samen eten, drinken, spelen en dansen.

Q: Is Verleden Week verplicht voor studenten Geschiedenis?

Verleden Week maakt deel uit van de opleiding en we verwachten je daar te zien. Alle lessen en deadlines van de opleiding worden geschrapt deze week zodat iedereen zorgeloos kan deelnemen.

Wie een keuzevak uit een andere opleiding of de geboorte van een kind niet kan skippen, mag zich een aantal uurtjes verontschuldigen.

Verleden Week is in de eerste plaats gericht op studenten die voltijds zijn ingeschreven aan de opleiding. Werkstudenten zijn evident van harte welkom om langs te komen en - al dan niet - kortstondig aan te sluiten bij een van de Ateliers. Neem in dat geval contact op met de contactpersonen van de Ateliers die je kunnen inlichten over de dagprogrammaties.

 

Blijf je op je honger zitten? Stel je vraag dan aan Martijn Collijs, Johan Belaen of Fien Danniau.