Vodcast over Waterzooi

Komen eten! Dit atelier zette vissen op de kaart. Geen topografische kaart: een menukaart.  De zoetwatervis in Vlaanderen heeft het al eeuwen moeilijk. Wij visten naar een verklaring in historische, culinaire bronnen van de late middeleeuwen tot nu. Gaan we in de toekomst nog vis vangen of ver-vangen?   

Inzet van de week was een heerlijk recept voor Waterzooi op basis van historische bronnen én vegetarisch! Deze originele maaltijd was de ideale ingang om het debat te openen, aangezien niet enkel liefde, maar ook kennis door de maag gaat. We legden het proces vast in een vodcast (video + podcast).

Verslag 

Na de kennismaking op maandagvoormiddag, doken we meteen in de bronnen in de Boekentoren. We bekeken historische kookboeken, de collectie Vliegende Bladen, negentiende-eeuwse boeken over gezondheidsleer, etc. Op dinsdagvoormiddag splitsten we ons op: een deel van de groep ging op zoek naar vissen in de collectie van het MSK, een ander deel van de groep maakte een culinaire stadswandeling met Noël Callebaut. In de namiddag kwamen culinair historica Annelies van Wittenberghe en archeozoöloog Anton Ervynck langs om ons meer te vertellen over historisch koken en de visconsumptie in de middeleeuwen. Na deze inspirerende lezingen brainstormden we over onze vodcast. Op woensdagvoormiddag werkte team productie het script af voor de vodcast, schreef team redactie een artikel voor de website van ’Lekker van bij ons!’ en kookte ons kookteam een heerlijke historische waterzooi. Die waterzooi werd geserveerd tijdens de opname van de vodcast op donderdagvoormiddag. Om de vodcast te promoten, maakte een deel van ons team een flyer, die op vrijdagvoormiddag gedrukt en verspreid werd. Kort voor het toonmoment op vrijdagnamiddag, werd onze vodcast gelanceerd op Spotify en YouTube. Na de Verleden Week werd ons artikel gepubliceerd op de website van Lekker van bij ons! 

Resultaten

Waterzooitje Ongeregeld - YouTube

Tijdens de Verleden Week creëerden wij met het visteam de vodcast 'Waterzooitje ongeregeld'. Daarin praten experts over de ondergang van zoetwatervisse…

Colofon

Team: Marthe Clymans, Winde Goderis, Caroline Van Sumere, Thérèse de Hemptinne, Frederik Buylaert en Marie-Charlotte Dubois 

Studenten: Steffi Van Daele; Wolf Pincé; Sieben Vanfraechem; Rens Similon; Ben De Jonge; Hermeline Van Theemsche; Stien Paesen Vos; Maxim Ijsebaert; Brendt Naudts; Florine Zeegers; Mienke Gheysens; Tara Hovelinck; Roxan Dewaele; Anna Persyn; Isolde Artois 

In samenwerking met: Lekker van bij ons! 

Contactpersoon: marthe.clymans@ugent.be, winde.goderis@ugent.be (studenten) caroline.vansumere@ugent.be (onderwijsbegeleider)