Tientallen studenten onderzoeken dit jaar de geschiedenis van voedselvoorziening, landbouw en grondbezit. Hun oefeningen zijn geïnspireerd door de Expo Gentse Gronden. Doorheen de Verleden Week worden hier alvast een aantal tipjes van de resultaten gelicht.

Grondbeheer door godshuizen

HPII Middeleeuwen

De gronden van het OCMW waren ooit in handen van de Gentse caritatieve instellingen, dat wil zeggen de hospitalen, leprozerijen en andere godshuizen. Tijdens HP II Middeleeuwen staan dit jaar twee van de groepsopdrachten in het teken van de organisatie en het grondbeheer van enerzijds het Godshuis van Sint-Jan en Sint-Pauwel te Gent, bijgenaamd de Leugemeete, en anderzijds Sint-Jans-ten-Dullen.

Meer info: jan.dumolyn@ugent.be, mathijs.speecke@ugent.be

Popularisering van landbouwwetenschappen in de Messager des Sciences et des Arts

HPII Moderne en Hedendaagse

De studenten HP II Moderne en Hedendaagse periode doken in het onderzoek naar het ontstaan en de evolutie van de negentiende-eeuwse periodiek ‘Messager des Sciences et des Arts' vanaf 1823 tot het einde van de eeuw. Deze periodiek werd in het leven geroepen door de Société Royale des Beaux Arts et de Littérature en de Société d’Agriculture et de Botanique de Gand, twee verenigingen in Gent, om resultaten van onderzoek te bundelen en kenbaar te maken. Het tijdschrift verenigt een mix van Franse en Nederlandse teksten die allerlei onderwerpen beslaan, van historische en archeologische gebeurtenissen tot botanische onderwerpen en landbouwkundige bijdragen. De studenten kozen elk een jaargang en een artikel uit en werkten op basis hiervan een onderzoek uit. De papers worden gedeconstrueerd geüpload op een Omeka S-pagina. Een titelbeeld, enkele extra afbeeldingen en een abstract zullen in die week bekendgemaakt worden. Naderhand worden dan de afgewerkte papers toegevoegd, net als een interactieve kaart en een tijdlijn.

Meer info: inge.misschaert@ugent.be

Stad en platteland, lokale en globale voedselketens

OS Economische en Ecologische geschiedenis

Vandaag leeft ongeveer de meerderheid van de mensen in een stad volgens de Wereldbank. Tegen 2050 zal een kleine minderheid het platteland bevolken. Historisch gezien is die omwenteling revolutionair. De studenten van het OS Economische en Ecologische onderzochten die spectaculaire omwenteling vanuit een concreet perspectief op de relatie tussen stad en platteland, zowel lokaal als globaal. Een aantal thema’s stonden stonden centraal: industrialisering, stadslandbouw, de uitbreidende stad, en de organisatie van mondiale waren en voedselketens die de groei van steden hebben mogelijk gemaakt. Benieuwd wat die discussies hebben opgeleverd? Tijdens de themaweek presenteren we de onderzoeksposters over heel diverse thema’s (mondiale cocaïnehandel, uitbreidende steden, organisatie van landbouw, industrialisering en landbouw).

Meer info: robrecht.declercq@ugent.be

Gentse gronden en de toekomst van de landbouw

Think & Talk

Het interfacultaire honoursprogramma Think & Talk is een initiatief van de vijf Alfafaculteiten van de UGent. Per deelnemende faculteit worden vijf excellente masterstudenten geselecteerd. Het T&T-programma heeft als doelstelling de studenten te confronteren met interdisciplinaire benaderingen van grote actuele thema’s. Dit jaar gaat T&T aan de slag met een historisch thema, nl. “ 'Gentse Gronden' en de toekomst van de landbouw”. De studenten bezoeken de expo in het STAM en debatteren over het thema onder de vakkundige begeleiding van drie coaches, dr. Robrecht Declercq, dr. Esther Beeckaert en dr. Hans Vandermaelen.

Het debat is exclusief voor studenten T&T.

Meer info: jan.vandersmissen@ugent.be

Blauwvoethoeve in Nazareth

OS Publieksgeschiedenis

Masterstudenten Tim Paredis en Ava Cornelis maken voor de Expo Gentse Gronden een documentaire over de Blauwvoethoeve in Nazareth.

Stay tuned...

Meer info: jeroen.deploige@ugent.be