In de stad leven mensen met de meest uiteenlopende achtergronden. Met elkaar of naast elkaar? Feit is dat verschillende groepen elkaar (vandaag en vroeger) ontmoeten op bepaalde ‘trefpunten’. Een café of een moskee, een park of een buurtwinkel. Hoe verloopt de interactie op die trefpunten nu en hoe verliep ze vroeger? Wat kunnen die trefpunten ons vertellen over sociale verandering in de wijk?

Altijd al willen weten hoe je ook aan geschiedenis kunt doen zonder jezelf in een archief in te graven? Ga mee met ons op veldwerk in Macharius!

We zoeken foto’s, interviewen mensen en doen aan participatieve observatie om te begrijpen hoe ‘trefpunten’ een buurt van onderop tot leven brengen. We maken samen op basis van het materiaal dat verzameld werd tijdens het ‘veldwerk’ soundscapes om de foto’s te vergezellen. De interviews komen terecht bij de Gentse raconteurs. De foto's worden later ook tentoongesteld op een kermis die eind april door een aantal buurtbewoners wordt georganiseerd. Zo leeft ons eindresultaat ook verder in de buurt.

Team

Astrid Berwouts, Tina De Gendt, Laure Lambert, Gillian Mathys, Toon Vrints, Sien Mertens, Jules Vandenbussche, Renko Vansieleghem, Roos Baudewyns, Luna Lippens, Karel-Jan Kuppens, Rutger De Groot, Elene Vernaere, Malik El Maouhab, Aline Thomas

Contact: gillian.mathys@ugent.be

Resultaat

Een week lang werkten de studenten rond zes trefpunten in de wijk van vroeger en nu: de voormalige Beestenmarkt en het huidige Sint-Baafsdorp, de (voormalige) café's rond de Beestenmarkt, de beluiken in de Kazematten- en Lucas Munichstraat, de Eyüp Sultan Moskee, de school "Het Trappenhuis" en het Koningin Astridpark. Aan de hand van straatinterviews, diepte-interviews en foto's zochten ze uit hoe deze locaties doorheen de tijd evolueerden, wat deze plekken betekenden en nog steeds betekenen voor de wijk en wie er samenkwam of -komt. 

Van de grote hoeveelheid verzamelde foto's en geluidsopnames werd een selectie gemaakt die uiteindelijk werd verwerkt tot een audiobestand ondersteund door beeldmateriaal.

In samenwerking met de Eyüp Sultan Moskee, het buurtwerk Macharius-Heirnis en Tina De Gendt werden de foto's op 27 april ook tentoongesteld tijdens het Turks Festival op het Spaanskasteelplein, wat heel wat nieuwsgierigen lokte.