Religieuze ruimtes in Sint-Amandsberg

Soms schuilen er onverwachte plekken achter nietsvermoedende deuren. In de transitwijken Gent-Dampoort en Sint-Amandsberg is dit niet anders. Verschillende culturen noemen deze gemeenten hun thuis en maken er plaats voor hun eigen levensbeschouwingen. Religieuze plaatsen van bijeenkomst vormen sociale ruimten en fungeren als knooppunten binnen een gemeenschap. Levensbeschouwelijke ruimten bevinden zich in steegjes, naast elkaar of achter weinigzeggende gevels. Soms zijn ze zo onopvallend dat buurtbewoners zelfs niet afweten van hun bestaan.

Resultaten

Dit atelier onderzocht de grillige en diverse ruimtelijke geschiedenis van geloof in Gent-Dampoort en Sint-Amandsberg door in gesprek gaat met de buurtbewoners en de gelovigen. Onze teams interviewden mensen in het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth, de Grote Moskee in de Kazemattenstraat, de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods bij de Dampoort, in de herbestemde Heilig-Hartkerk en de vzw Al-Minara over wat deze plaatsen voor hen betekenen. Onze bevindingen deelden we mee aan de buurt en onze medestudenten in de vorm van een (maga)zine. Voor het ontwerpen en drukken van een voorpagina trokken we naar het Industriemuseum, waar de gids ons leerde werken met een authentieke drukpers. 

Kon je geen limited edition zine bemachtigen in de Week zelf? Je hoeft niet te wachten tot je er een ziet passeren in het verzamelaarscircuit, je kan de tekst gewoon hier nalezen. 

Team

Egon Bauwelinck, Liete Bekaert, Fine Callebaut, Marthe Clymans, Roxanne De Boos, Aiden De Winter, Margo De Koster, Justine De Rouck, Winde Goderis, Tyson Kouraichi, Irene Pattyn, Anna Persyn, Dylan Rouzeré, Silas Tamimi, Maxim Vanden Berghe, Ruben Vander Elst, Laura Vanderhaeghen, Nina Van der Linden, Amber Van Impe, Helena Van Hiel, Elyse Van Peel, Renko Vansieleghem, Emma Verbesselt, Hanne Vermeulen, Marthe Vuye

Contact: egon.bauwelinck@ugent.be