History Shop

De Dendermondsesteenweg is de superdiverse levensader van Sint-Amandsberg. Deze invalsweg is constant in beweging en winkels, bedrijfjes en bewoners volgen er elkaar in sneltempo op. Vanaf de jaren 1970 vormen de steenweg en de straten rondom een aankomst- en transitwijk voor nieuwe Gentenaars. Een buurt die constant in beweging is, roept allerlei vragen op over waarom de dingen er zijn zoals ze zijn. 

We stellen onze historische vaardigheden ter beschikking van de inwoners van de Dendermondsesteenweg en experimenteren met een nieuwe vorm van historiografie, geschiedenis à la carte. Via de blik van de buurtbewoner en microgeschiedenis verbinden we Sint-Amandsberg met sociaal-economische stads- en wereldgeschiedenis.

Resultaten

We openden het eerste historisch consultancybureau van Sint-Amandsberg! In De Ververij, de tijdelijke hub van buurtvereniging De Pastory richtten we een pop-up-History Shop in. Buurtbewoners konden langskomen maar we trokken toch vooral zelf de straat op en knoopten gesprekken aan met buurtbewoners en passanten over de steenweg, vandaag en vroeger. Via hun blik op de steenweg kwamen we op het spoor van verborgen geschiedenissen van Sint-Amandsberg: over slagers, café's, de ezelstoet, afval en de tram.

We speurden vervolgens naar bronnen in het stadsarchief en het DSMG en gingen ermee aan de slag in onze shop. Onze Steenweg (Hi)Stories presenteerden we als raam- en vitrineposters langs de Dendermondsesteenweg. Deze ‘straatexpo’ stellen we ook tentoon in het begijnhof op vrijdagnamiddag en is geschonken aan vzw Pastory. Publiekshistorica Tina De Gendt gaat in het kader van "De Vierkante Kilometer" verder met onze participatieve geschiedenissen tijdens haar historische residentie in de Dampoortwijk in het najaar van 2022.

 Team

Mielan Blyaert, Stef Claerhout, Denis Claeys, Rodrigo de Almeida José, Tibau De Paepe, Miel Dejongh, Jolien Deplaedt, Jeroen Desimpel, Gwendolyn Gyselinck, Matthias Hillaert, Alpay Ismet, Emile Jeuniaux, Rick Jimenez Oquendo, Niels Kerckenaere, Sien Mertens, Senne Ongena, Jordi Paridaens, Wannes Roelant, Sander Taris, Elliott Tzouros, Emile Vandenameele, Tybo Vercamer, Alice Walder, Raven Wambacq, Bruno De Wever, Fien Danniau, Thérèse de Hemptinne, Linde Nuyts, Tina De Gendt

Contact: fien.danniau@ugent.be (medewerker)