De omgeving, betekenis en functie van historische gebouwen zijn voortdurend in beweging. Deze expo volgt de herbestemmingstrajecten van elf Gentse monumenten, van de middeleeuwen tot vandaag. De actuele debatten over hun behoud en beheer in een meerstemmige samenleving leren ons meer over de beeldvorming rond erfgoed en over de relatie van de samenleving met haar verleden.

Gent Herbestemt is een realisatie van de masterstudenten publieksgeschiedenis. In het kader van het Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis van de UGent onderzochten ze elf Gentse erfgoedsites. Ze maakten met hulp van scenograaf Kris Cooremans de vertaalslag van hun onderzoek naar een tentoonstelling in het VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst.

Sint-Baafsabdij - Baudelooabdij - Duivelsteen - Gravensteen - Het Pand - Rommelaere Instituut - Leopoldskazerne - Sint-Annakerk - Sint-Jozefkerk - Vynckier-site

De herbestemmingstrajecten van 10 Gentse erfgoedsites uitgespit


Van 24 maart tot 2 april, tijdens Verleden Week

Gent Herbestemt loopt parallel aan de Verleden Week, de projectweek van de hele opleiding. De Expo introduceert de spanningsvelden die bij herbestemming van erfgoed opduiken en de tentoonstellingsmakers geven rondleidingen op maat aan de Verleden Week-ateliers. Zo zijn studenten en medewerkers van Verleden Week voorbereid om hun eigen erfgoedsites verspreid over de Lage landen te onderzoeken.

Gent Herbestemt is ook open voor publiek. Van 24 maart tot 1 april zijn geïnteresseerde studenten, Gentenaars, burgers en erfgoedwerkers welkom in VANDENHOVE.

  • Vrij toegankelijk elke do, vr en zat, 14:00-18:00.
  • Zo 26 maart: open en rondleidingen in het kader van de Alumnidag,10:00-17:00.
  • Rondleidingen voor studenten geschiedenis en architectuur voorzien tijdens Verleden Week/Jokerweek
  • VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst (Rozier 1, eerste verdieping)

Colofon

Studenten: Annamaria Van Ingelgem, Annelyn Heida, Bas Vercruysse, Bes Everaerts, Dries Hannaert, Febe Azou, Inge Misschaert, Jade Haegeman, Jana Dever, Joran Dujardin, Léon Castelein, Lisa Michiels, Lukas Pille, Maaike Niemegeerts, Marie Palmers, Marie Verstaen, Matisse Mahieu, Maud Lason, Morgane De Groep, Paul Putteman, Rick Jimenez Oquendo, Robbe Vanmaele, Senne De Smedt, Senne Muylaert, Sybren Logghe, Thirza Vandenabeele, Wannes Roelant, Warre Deganck, Yannick Fevery, Zoye Provoost

Lesgevers: Fien Danniau, Jeroen Deploige, Koen Aerts, Kris Cooremans

Met dank aan: Davy Verbeke, Koen Bovée, Kristin Van Damme, Leo Van Broeck, Pieter-Jan Cierkens, Tina De Gendt, Vincent Boele, Yana Vandendriessche

Met de steun van: Valorisatiefonds Faculteit Letteren en Wijsbegeerte UGent, Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies, Instituut voor Publieksgeschiedenis, Vakgroep Geschiedenis UGent, VANDENHOVE Centrum voor architectuur en kunst.