De Gentse beluiken stralen geschiedenis uit, maar zijn tegelijk hippe en gegeerde buurten. Deze voormalige arbeiderswijken bevinden zich zo op de grens tussen heden en verleden. De stad erkent dit en besteedt veel aandacht aan de bescherming van het historische en charmante karakter van deze woningen. Maar moet die bescherming niet verder gaan dan de woningen alleen? De geschiedenissen die achter deze gevels schuil gaan, krijgen veel minder aandacht. De beluiken zijn nochtans meer dan een specifieke bouwstijl; het zijn wijken die door mensen op verschillende manieren zijn ‘beleefd’.

In ons atelier focussen we daarom op de beleving van de bewoners, vroeger én nu. We kijken hierbij naar een specifiek beluik, dat van de Wasstraat aan de Dampoort. Waarom en hoe heeft dit beluik zich ontwikkeld tot de hedendaagse woonwijk?

Podcast

We vertellen de meerstemmige geschiedenis van de Wasstraat via korte podcast afleveringen. (Ex-)bewoners van het beluik in de Wasstraat nemen je mee op een denkbeeldige wandeling door de wijk en door de tijd.

Te beluisteren via soundcloud.

Team

Rein Debrulle, Jelle Van den Bossche, Maïté Van Vyve, Antoon Vrints, Julie Van Bogaert, Tina De Gendt, Sven Vrielinck, Koen Aerts

Contact: Rein.Debrulle@UGent.be of jellvdnb.VandenBossche@UGent.be (studenten), Maite.Vanvyve@UGent.be